2022-04-14 17:48:13

ERASMUS + : „Bildungssysteme in Europa“ –„Obrazovni sistemi u Europi“

Od 26.3.-1.4.2022. je  GTEMS Anton-Sattler-Gasse iz Beča, Austrija, u sklopu ERASMUS+ projekta „Obrazovni sistemi u Europi“ bila domaćin partnerima iz  Europaschule Gladenbach iz Njemačke ( ujedno i voditelj projekta), Ozel Antalya Bahcesehir Anadolu Lisesi, Antalija iz Turske, eksperimentalne gimnazije sveučilišta Makedonija iz Soluna, Grčka, Osnovnoj školi Vidovec iz Hrvatske i The American College of Sofia, Sofia iz Bugarske. Ugostili su sveukupno  15 učitelja i 30-tak učenika iz navedenih zemalja.

U projektu je sudjelovalo četvero učenika naše škole: Ella Lešnjak, Veronika Briška, Nina Težak i Leon Košić, učenici 7.razreda pod vodstvom mentorica , učiteljica njemačkog jezika, Petre Fadiga i Lee Lesar-Dolenc.

 

Lea Lesar Dolenc, učiteljica njemačkog jezika

 i koordinatorica Erasmus+ projekta za Hrvatsku

 

detalje pročitajte pod "opširnije", a fotografije pogledajte ovdje

Projektni tjedan započeo je 26.3. kada smo krenuli na put za Beč. U nedjelju , 27.3. proveli smo dan u prirodi. Pješačili smo na Kahlenberg s kojeg se pruža prekrasan pogled na Beč i Dunav. Nakon pješačenja slijedio je ručak nakon kojeg su učenici posjetili muzej voštanih figura Madame Tussauds u Prater-u, bečkom zabavnom parku. Ponedjeljak, 28.3. , proveli smo prije podne u školi domaćina gdje su učenici prezentirali sistem školovanja (Sekundarstuffe II) u svakoj od pojedinih zemalja partnera. Nakon ručka posjetili smo centar Beča , Stephansplatz, gdje se nalazi katedrala sv. Stjepana. U sklopu razgledavanja katedrale posjetili smo i katakombe koje se nalaze ispod katedrale. U katakombama su pokopani članovi kraljevske obitelji Habsburg. U utorak, 29.3., posjetili smo zoološki vrt u sklopu dvorca Schönbrunn u prijepodnevnim satima dok smo poslije podne proveli u Prater-u gdje smo uživali u vožnji na Riesenrad-u te nekim od brojnih atrakcija. Srijedu, 30.3., proveli smo u školi domaćina gdje su učitelji imali radnu sjednicu dok su učenici sudjelovali u radionicama vezanim za robotiku te kuhanje. Poslije podne smo proveli razgledavajući centar Beča te smo uživali u muzeju Haus der Musik (Kuća glazbe). U četvrtak, 31.3., posjetili smo Ella Lingens gimnaziju. Razgledali smo školu te smo nakon toga sudjelovali u zanimljivim diskusijama na temu školovanja s našim domaćinima. Toga dana smo imali i zajedničku oproštajnu večeru u restoranu Luftburg u Prater-u. U petak, 1.4., nakon projektnog tjedna uputili smo se kući.

Tjedan je bio bogat različitim aktivnostima kroz koje smo pobliže upoznali obrazovne sisteme u svakoj od zemalja partnera na projektu te i prekrasan Beč na lijepom plavom Dunavu. Veselimo se unaprijed slijedećem susretu u Turskoj u svibnju, od 14.-20.5.2022.

 

Lea Lesar Dolenc, učiteljica njemačkog jezika

 i koordinatorica Erasmus+ projekta za Hrvatsku


Osnovna škola Vidovec